Black Wall White Box

Black Wall White Box

Locatie

De brede kavel ligt in een nieuwbouwwijk aan de rand van Posterholt. Ze wordt ontsloten via een straat aan de zuidoost zijde. Door laagbouw aan de straatzijde en de verdieping langs de noordoostkant van de kavel te leggen, wordt de breedte van de kavel benut om privacy te creëren, terwijl de daglichttoetreding gewaarborgd blijft.

 

Ontwerp

De laagbouw met garage en bijkeuken en de woonvleugel omsluiten een deel van de tuin. In contrast met de geslotenheid rondom, zijn de verblijfsruimten naar binnen volledig open. Tuin en binnenruimten gaan hier vloeiend in elkaar over. De verblijfsruimten zijn op het zuidwesten georiënteerd, waardoor ze in de middag en avond goed van daglicht worden voorzien. Langs de noordoost gevel zijn de sanitaire voorzieningen, bergingen en kasten geplaatst. De trap is het verticale verbindingelement tussen de leef- en slaapvertrekken en is vormgegeven als een lantaarn. Door de smalle horizontale ramen, gaat het de relatie aan met zowel het horizontale volume als de lange muur. De witte doos ligt als een uitkragend volume op de contrasterende zwarte muren, wat samen zorgt voor een spannend geheel.

 

Materialisering

Het materiaalgebruik van buiten is naar binnen doorgezet. De zwarte bakstenen muur biedt beschutting rondom en is ook binnen te ervaren. De slaapvertrekken liggen als een apart volume op de bakstenen muur. De onderkant van dit volume is net als de gevels wit gestuukt en tevens het plafond van de leefruimten. Op deze manier is het fraaie contrast tussen beiden zowel binnen als buiten te ervaren.

Info

  • Date : 28.11.2016